VINCA ERECTA REGEL TURINING USTIDA OLIB BORILGAN TADQIQOTLAR TAHLILI - Djurayeva, Mahbubaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada Vinca erecta Regel turining sistematik oʻrni, geografik tarqalishi, bioekologik xususiyatlari, kimyoviy tarkibi hamda farmakologik ahamiyati boʻyicha olib borilgan ilmiy tadqiqotlar tahlil qilindi. Markaziy Osiyo florasining muhim dorivor vakillaridan biri hisoblangan ushbu tur alkaloidlarga boyligi bilan ajralib turadi. Tadqiqotlar natijasida oʻsimlik tarkibida biologik faol indol alkaloidlar mavjudligi, xalq tabobati va farmatsevtikada keng qoʻllanilishi aniqlangan. Shuningdek, turning tabiiy areali, ekologik moslanishlari va resurslarini muhofaza qilish masalalari ham yoritilgan.