“SUYAK” KONSEPTINING ETNOMADANIY ILDIZLARI VA UNING OʻZBEK ADABIYOTIDAGI BADIIY-SEMANTIK INʼIKOSI - Narzullayeva , Nilufar (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada oʻzbek tili va adabiyotida “suyak” leksemasining semantik evolyutsiyasi hamda lingvopoetik xususiyatlari etno-madaniy va arxetipik tasavvurlar kontekstida tahlil qilingan. Tadqiqotda zardashtiylikdagi ostodon marosimlari, xalq ertaklari (“Uchar gilam”), marosimiy udumlar, paremiologik birliklar, shuningdek, Alisher Navoiy, Abdulla Qodiriy va Sherbek Bobonor o‘g‘lining badiiy asarlaridagi suyak (soʻngak) detalining semantik va metaforik qatlamlari yoritib berilgan. Leksemaning inson jismoniy va ruhiy xotirasi, matonat, ijtimoiy tabaqalanish (“oqsuyak”/“qorasuyak”) hamda poetik tashbehlar sifatidagi lingvokulturolojik ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan.