PEDAGOGIK METAFORALARNI LEKSIKOGRAFIK TAVSIFLASHNING NAZARIY VA AMALIY ASOSLARI - Mamadaliyeva , Madina (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tezisda pedagogik metaforalarni leksikografik tavsiflash hamda ularni ilmiy-metodologik jihatdan parametrizatsiya qilish masalasi tadqiq etiladi. Ta’lim diskursida qo‘llaniladigan metaforalar mavhum va abstraktsion tushunchalarni o‘quvchilar idrokiga mos ravishda konkretlashtirish hamda bilimlarni samarali transfer qilishga xizmat qiladi. Ishda xorijiy va mahalliy olimlarning kognitiv-metaphorik nazariyalari tahlil qilinib, pedagogik metaforalarning kognitiv modellari hamda ularni lug‘at maqolasida aks ettirishning 6 bosqichli leksikografik parametri ishlab chiqilgan. Shuningdek, metaforik birliklarni me’yoriy va me’yordan og‘ishgan (disfunktsional) turlariga ajratish mezonlari ko‘rsatib o‘tilgan.