UVAYSIYDAN XUDOYBERDIYEVAGACHA: OʼZBEK AYOL SHEʼRIYATIDA LIRIK “MEN” EVOLYUTSIYASI - Egamova, Nigora (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada oʼzbek ayol sheʼriyatida lirik “Men”ning XIX asrdan XX asr oxirigacha boʼlgan tarixiy evolyutsiyasi tadqiq etiladi. Mumtoz davr shoiralari Uvaysiy va Nodira ijodida lirik subyekt diniy-tasavvufiy va anʼanaviy poetik shakllar doirasida oʼz ovozini ifodalagan. Sovet davri oʼzbek ayol sheʼriyatida yangi ijtimoiy mazmun va erkin shakllar paydo boʼlib, lirik “Men” asta-sekin yangilanib bordi. Mustaqillik arafasida va undan keyin esa Halima Xudoyberdiyeva ijodida ayol lirik subyekti oʼta kuchli, mustaqil va isyonkor xarakter kasb etdi. Maqola oʼzbek ayol sheʼriyatining ichki evolyutsion yoʼnalishini aniqlashga va har bir davrning oʼziga xos poetik modelini belgilashga qaratilgan.