OLTINSIMON QORAG’ATNING YANGI NAV VA DURAGAYLARIDA FENOLOGIK FAZALARINING O’TISHINI ILMIY TAHLIL QILISH - Abdullayeva, Hilola; Aytbayeva, Dilfuza (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Qishloq xo’jaligida fenologik kuzatuvlarning ahamiyati juda katta. Asosan kasallik va zararkunandalarga qarshi kurash: kimyoviy ishlov berish ko'pincha "kurtak yozilishidan oldin" yoki "gullashdan keyin" o'tkaziladi. Gullash paytida dorilash asalarilarga zarar yetkazishi mumkin. Oziqlantirish (O'g'itlash): Gullash va meva tugish davrida o'simlikka kaliy va fosfor, barg yozish davrida esa azot ko'proq kerak bo'ladi.Ayozdan himoya qilish: Bahorgi qisqa muddatli sovuqlar (ayozlar) gullash fazasiga to'g'ri kelib qolsa, hosilni nobud qilmaslik uchun tutatish yoki sun'iy yomg'irlatish choralarini ko'rishga signal bo'ladi. Quyida xozirgi kunda Toshkent viloyati sharoitida yetishtirilayotgan oltinsimon qorag’atning ayrim nav va duragaylarining fenologik fazalarining qisqacha ilmiy tahlili keltirilgan.