BO‘LAJAK O‘QITUVCHILARNING KOMMUNIKATIV KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA PEDAGOGIK RITORIKANING ROLI: NAZARIY VA AMALIY YONDASHUV - Ismoilov , Muhammadkarim (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada bo‘lajak o‘qituvchilarning kommunikativ kompetensiyasini rivojlantirishda pedagogik ritorikaning o‘rni, imkoniyatlari va metodologik ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot motivatsion-qadriyatli, kognitiv, operatsional va refleksiv komponentlarni o‘z ichiga oluvchi to‘rt qismli tarkibiy modelga asoslanadi. O‘zbekistondagi uchta oliy ta'lim muassasasida 187 nafar talaba ishtirokida o‘tkazilgan tajriba-sinov natijalari ko‘rsatadiki, pedagogik ritorika fanida interfaol metodlarni qo‘llash kommunikativ kompetensiyaning barcha ko‘rsatkichlari bo‘yicha statistik jihatdan ahamiyatli yaxshilanishga olib keladi (p< 0,001). Maqolada o‘qituvchilarni tayyorlash dasturlarida ritorikaga asoslangan yondashuvlarni integratsiya qilish bo‘yicha amaliy tavsiyalar taqdim etiladi. Tadqiqot natijalari oliy pedagogik ta'limda kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish metodikasini takomillashtirish uchun muhim nazariy va amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.