OROL FOJIASI – GLOBAL EKOLOGIK MUAMMO SIFATIDA - Xakimov, Mansurbek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada XX asrning eng yirik antropogen ekologik fojialaridan biri – Orol dengizi qurishining tarixiy ildizlari, kelib chiqish sabablari hamda uning ekologik, ijtimoiy-iqtisodiy, demografik va geosiyosiy oqibatlari tizimli yondashuv asosida tahlil qilinadi. So'nggi yillardagi xalqaro tadqiqot natijalari, BMT, YUNESKO, UNDP va YEvropa Geofanlari Ittifoqi (EGU) hisobotlariga tayangan holda Orolqum cho'lidan tarqalayotgan tuzli-changli aerozollarning Markaziy Osiyo, Yevropa va hatto Himolay muzliklariga ta'siri ko'rsatib o'tiladi. Maqolada O'zbekistonda amalga oshirilayotgan ekologik tiklash dasturlari, BMT Bosh Assambleyasining 2021-yil 18-maydagi maxsus rezolyutsiyasi va "O'zbekiston – 2030" strategiyasi doirasidagi tashabbuslar baholanadi. Mualliflar Orol muammosini bugungi kunda mintaqaviy doiradan chiqib, sayyoraviy miqyosdagi ekologik tahdidga aylangan global muammo sifatida e'tirof etilishi zarurligini ilmiy dalillar bilan asoslab beradi.