LOYIHAGA ASOSLANGAN TA’LIM ORQALI INGLIZ TILIDA OG‘ZAKI NUTQNI RIVOJLANTIRISHNING LINGVISTIK VA KOMMUNIKATIV JIHATLARI - Sodiqova, Sevara (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu tadqiqot oliy ta’lim sharoitida ingliz tilida so‘zlash ko‘nikmalarini rivojlantirishning lingvistik va kommunikativ jihatlarini loyihaga asoslangan o‘qitish (PBL) orqali o‘rganadi. Tadqiqot ingliz tilini ona tili bo‘lmagan o‘rganuvchilar duch keladigan og‘zaki nutq malakasiga erishishdagi doimiy muammolarni, xususan, ravonlik, aniqlik va ishonchlilik bilan bog‘liq qiyinchiliklarni tahlil qiladi. Aralash metodli tadqiqot dizayniga asoslangan holda, mazkur ish oldingi va keyingi baholash topshiriqlaridan olingan miqdoriy ma’lumotlarni guruh kuzatuvlari hamda nutq faoliyati tahlilidan olingan sifatli ma’lumotlar bilan uyg‘unlashtiradi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, PBL o‘quvchilarning so‘zlashish qobiliyatini sezilarli darajada oshiradi, chunki u faol ishtirokni, hamkorlikdagi muloqotni rag‘batlantiradi. Tadqiqot natijalari ravonlik, grammatik aniqlik va lug‘at boyligida sezilarli yaxshilanishlar mavjudligini, shuningdek, o‘quvchilarning ishtiroki va kommunikativ ishonchi ortganini ko‘rsatadi. Bundan tashqari, tadqiqot ausentik, topshiriqqa asoslangan o‘quv muhitlarining interaktiv kompetensiya va ravon nutqni rivojlantirishdagi muhim rolini ta’kidlaydi. Mazkur tadqiqot PBLni ingliz tilini o‘qitish jarayoniga, ayniqsa, oliy ta’lim muassasalarida joriy etishning pedagogik ahamiyatini asoslab beradi, chunki u talaba an’anaviy ta’limni va real hayotiy muloqotni qo‘llab-quvvatlaydi. Umuman olganda, tadqiqot til o‘qitishda innovatsion va kommunikativ yondashuvlarni qo‘llab-quvvatlovchi ilmiy izlanishlar qatoriga hissa qo‘shadi, hamda ingliz tilini xorijiy til sifatida o‘rganuvchilarning so‘zlashish ko‘nikmalarini rivojlantirishga qaratilgan amaliy tavsiyalarni taqdim etadi.