TANQIDIY FIKR YURITISHNI RIVOJLANTIRISHDA “PROBLEM-BASED LEARNING” YONDASHUVINI QO‘LLASH METODIKASI - Tojiboyeva, Shohistaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ta’lim mazmunida “tayyor bilimlarni o‘zlashtirish” o‘rniga, “amalda muammoni aniqlash, uni hal qilish strategiyalarini ishlab chiqish, muqobil yechimlarni baholash, xulosa chiqarish” kabi faoliyat turlari ustuvor bo‘lib qolmoqda. Problem-based learning (PBL) – muammoli vaziyat orqali o‘rganishni tashkil qiluvchi yondashuv – aynan shunday ko‘nikmalarni rivojlantirishda samarali ekani, bu jarayonda tanqidiy fikrni shakllantirish tushunchasi bilan chambarchas bog‘liqligi ilmiy-pedagogik jamoatchilikda e’tirof etilmoqda. Mazkur tezisda tanqidiy fikrlash hamda problem-based learning yondashuvining nazariy asoslari, ularning bir-biriga uzviy bog‘liqligi, o‘qituvchilarning kasbiy faoliyatida qanday qo‘llanilishi, xususan, bo‘lajak ingliz tili o‘qituvchilari uchun qanday strategik ahamiyat kasb etishi tahlil qilinadi.