BUXORO VOHASI MA’MURIY-HUDUDIY BIRLIKLARI VA AHOLISI (XIX ASRNING SO‘NGGI CHORAGI – XX ASR BOSHLARIDA) - Raxmatov , Xayrulla (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada XIX asrning so‘ngi choragi – XX asr boshlarida Buxoro amirligining siyosiy ma’muriy birliklari, aholisining etnik tarkibi xususidagi tadqiqotchining fikr-mulohazalari qisqacha bayon qilingan. Unda asosan Buxoro amirligining ma’muriy-hududiy tuzilishi, aholisi, aholi tarkibi, etnik guruhlarning joylashgan hududi, so‘zlashuv tili haqida so‘z boradi. Shuningdek maqolada Buxoro amirligining muhim markaziy hududi bo‘lgan Buxoro viloyati ma’muriy birliklari aholisi bilan bog‘liq joy nomlari va ularning etnik tarkibi bilan qisqacha tanishib chiqish shuni ko‘rsatadiki, viloyat o‘nlab tuman va bir necha yuzlab qishloqlardan iborat bo‘lganligiga e’tibor qartilgan.