OKSIDLANISH STRESSI VA UNING TROMBOSITLAR FAOLIYATIGA TA’SIRI - Kosimova , Zuxra (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Oksidlanish stressi hujayralarda reaktiv kislorod shakallari (ROS) hosil bo’lishi bilan antioksidant himoya tizimi o’rtasidagi muvozanat buzilishi natijasida yuzaga keladi.Ushbu holat qoning shaklli elementlari,xususan trombositlar faoliyatiga sezilarli ta’sir ko’rsatadi. Trombositlar gemostaz jarayonida muhim rol o’ynab,ularning faollashuvi agegatsiyasi va secretor funksiyalari oksidlanish-qaytarilish jarayonlari bilan chambarchas bog’liq. Shu bilan birga,antioksidant tizimning faolligi trombositlar funksional holatini barqarorlashtirishda muhim holatini barqarorlashtirishda muhim ahamiyatga ega.Endogen antioksidant fermentlar hamda ekzogen antioksidantlar moddalar,jumladan polifenollar,oksidlanish stressining trombositlarga salbiy ta’sirini kamaytirishi mumkin.