XIVA XONLIGINING XVIII–XIX ASRLARDAGI TASHQI SIYOSATI - Narimov , Asadbek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu tezisda XVIII–XIX asrlarda Xiva xonligining tashqi siyosiy faoliyati, mintaqadagi geosiyosiy jarayonlar va xonlikning qo‘shni davlatlar bilan munosabatlari keng qamrovli tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotda Eron, Buxoro amirligi, Qo‘qon xonligi, qozoq juzlari hamda Rossiya imperiyasi bilan diplomatik aloqa va harbiy-siyosiy munosabatlarning shakllanish jarayoni tarixiy manbalar asosida yoritiladi. Tezis Xiva xonligining savdo yo‘llarini nazorat qilishdagi o‘rni, xalqaro karvon xavfsizligi, asirlar masalasi, quldorlik tizimi hamda Rossiya ekspeditsiyalarining xonlik siyosatiga ta’sirini ilmiy asosda ochib beradi. Shuningdek, xonlikning XVIII asrda nisbatan mustaqil tashqi siyosat olib borishi, XIX asrda esa Rossiya bosimi kuchayishi natijasida strategik yo‘nalishlarning o‘zgarishi ko‘rsatib beriladi. Ushbu tadqiqot Xiva xonligining mintaqaviy siyosiy tizimidagi o‘rni va tarixiy ahamiyatini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.