FATF STANDARTLARI VA KRIPTOVALYUTALAR BILAN BOG'LIQ PUL YUVISHNING OLDINI OLISHDA "TRAVEL RULE" QOIDASINING JORIY ETILISHI - Abdullayeva, Sabohat (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Virtual aktivlarning tez rivojlanishi global pul yuvishnning oldini olish (AML) va terrorizmni moliyalashtirishga qarshi (CTF) tizimlar uchun misli ko'rilmagan muammolar yaratdi. Ushbu maqola FATF Travel Rule (16-tavsiya) va uning kripto-valyuta orqali pul yuvishnning oldini olishdagi samaradorligini o'rganadi. 205 ta yurisdiktsiya tahlili shuni ko'rsatadiki, 2025-yilga kelib 85 ta yurisdiktsiya Travel Rule qonunchiligini joriy etgan bo'lsa-da, jiddiy muammolar saqlanmoqda: faqat 35 ta yurisdiktsiya nazorat choralarini ko'rgan, "sunrise issue" davom etmoqda va texnologik interoperabillik to'siqlari mavjud. Tadqiqot shuni ko'rsatadiki, samarali amalga oshirish noqonuniy kripto-valyuta tranzaksiyalarini sezilarli darajada kamaytirishi mumkin: 2022-yilda $31.5 milliarddan 2023-yilda $22.2 milliardgacha kamaydi. Keng qamrovli global muvofiqlikka erishish uchun texnik infrastruktura cheklovlarini hal qilish, nazorat qilish qobiliyatini oshirish va davlat-xususiy hamkorlikni rivojlantirish zarur.