O‘ZBEK JAMIYATIDA YOSHLARNING IQTISODIY TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHNING IJTIMOIY MEXANIZMLARI - Xoshimov , Hakimjon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu tezis O‘zbekiston jamiyatida yoshlarning iqtisodiy tafakkurini shakllantirish va rivojlantirishga qaratilgan ijtimoiy mexanizmlarni ilmiy jihatdan tahlil qiladi. Iqtisodiy tafakkur – bu shaxsning iqtisodiy jarayonlarni tushunish, baholash va ularda faol ishtirok etish qobiliyatidir. Yoshlarning iqtisodiy tafakkurini rivojlantirish jamiyatning barqaror iqtisodiy rivojlanishi, resurslarni samarali taqsimlash va innovatsion ijtimoiy-iqtisodiy tashabbuslarni ilgari surish imkonini beradi. Tezisda yoshlarning iqtisodiy tafakkurini shakllantirishdagi davlat siyosati, ta’lim tizimi, yoshlar tashkilotlari va fuqarolik jamiyati o‘rtasidagi ijtimoiy hamkorlikning roli keng yoritilgan. Shuningdek, axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining yoshlarning iqtisodiy tafakkurini rivojlantirishdagi ahamiyati va samarali pedagogik usullar tahlil qilingan. Tezis yakunida ijtimoiy mexanizmlarning samaradorligini oshirishga qaratilgan tavsiyalar berilgan.