INGLIZ FILOLOGIYASI TA’LIMIDA TALABALARNING MUSTAQIL TA’LIM FAOLIYATINI RIVOJLANTIRISHDA ALEKSANDR NIL G‘OYALARIDAN FOYDALANISH - Atamirzayev , Bahrom (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Maqolada ingliz filologiyasi talabalarining mustaqil ta’lim faoliyatini rivojlantirish masalasi Aleksandr Sazerlend Nilning erkin va demokratik ta’lim g‘oyalari asosida tahlil qilinadi. Nilning Summerhill tajribasidagi tanlov erkinligi, ichki motivatsiya, shaxsiy mas’uliyat va demokratik ishtirok tamoyillari oliy ta’limga to‘g‘ridan-to‘g‘ri ko‘chirilmay, learner autonomy, self-regulated learning va self-determination nazariyalari bilan integratsiya qilinadi. Ingliz filologiyasi sharoitida strukturaviy tanlov, individual learning contract, refleksiv jurnal, portfolio, self-assessment, peer-assessment va student-led seminarlar orqali talabaning maqsad qo‘yish, rejalashtirish, resurs tanlash, monitoring va refleksiya kompetensiyalarini rivojlantirish imkoniyatlari asoslanadi. Tadqiqot natijasida Nil g‘oyalarini “erkinlik + akademik mas’uliyat” modeli asosida adaptatsiya qilish talabaning o‘quv subyektligi va uzluksiz kasbiy o‘zini rivojlantirish qobiliyatini kuchaytirishi ko‘rsatiladi.