ELEKTROKIMYONING TERMODINAMIK ASOSLARI - Ergasheva , Muqaddasxon; Meliboyev , Bositxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada elektrokimyoviy jarayonlarning fundamental asosi hisoblangan termodinamik qonuniyatlar tizimli tahlil qilingan. Galvani elementlarida kimyoviy energiyaning elektr energiyasiga aylanish mexanizmlari Gibbs erkin energiyasi (ΔG) hamda elektr yurituvchi kuch (EYUK) o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik asosida o‘rganilgan. Shuningdek, muvozanatli elektrokimyoviy tizimlarda harorat va konsentratsiyaning jarayon borishiga ta’siri Nernst tenglamasi yordamida tahlil qilinib, amaliy jarayonlarni modellashtirishdagi ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan.