«QUTADG‘U BILIG» DIDAKTIK ASARINI 5E MODELI ASOSIDA O‘QITISHNING METODIK IMKONIYATLARI - Abdiraupova , Zarnigor (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada «Qutadg‘u bilig» didaktik asarini 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate) modeli asosida o‘qitishning metodik imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqotning maqsadi didaktik asarlarni o‘qitishda konstruktivistik yondashuvga asoslangan 5E modelining samaradorligini nazariy va metodik jihatdan asoslash hamda uni adabiyot ta’limi amaliyotiga moslashtirishdan iborat. Tadqiqot davomida ilmiy-pedagogik adabiyotlarni tahlil qilish, qiyosiy tahlil, modellashtirish va metodik umumlashtirish usullaridan foydalanildi. Muallif tomonidan «Qutadg‘u bilig»ni o‘qitishga mo‘ljallangan 5E modelining bosqichma-bosqich metodik tavsifi ishlab chiqildi hamda har bir bosqich uchun o‘quvchilarning tanqidiy, ijodiy va refleksiv fikrlashini rivojlantirishga xizmat qiluvchi topshiriqlar tizimi taklif etildi. Tadqiqot natijalari 5E modeli asosida tashkil etilgan darslar o‘quvchilarning matnni tahlil qilish, axloqiy-estetik xulosalar chiqarish, mustaqil fikrlash va bilimlarni amaliy vaziyatlarda qo‘llash kompetensiyalarini rivojlantirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Mazkur metodik yondashuv adabiyot ta’limi sifatini oshirish hamda didaktik asarlarni zamonaviy pedagogik texnologiyalar asosida o‘qitishni takomillashtirishga xizmat qiladi.