KOGNITIV LINGVISTIKA ANTROPOTSENTRIK PARADIGMA DOIRASIDA - Ganieva , Zuxra (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
maqolada tilshunoslik fanining antropotsentrik paradigmasi doirasida kognitiv lingvistikaning nazariy asoslari koʻrib chiqiladi. T. Kun ilgari surgan ilmiy paradigma tushunchasidan kelib chiqib, tilshunoslik tarixidagi uchta paradigma - qiyosiy-tarixiy, tizimli-strukturaviy va antropotsentrik paradigmalar tahlil qilinadi. Antropotsentrik paradigmaning falsafiy ildizlari V. fon Humboldt, A. Potebnya, I. Boduen de Kurtene va E. Benvenist gʻoyalarida ochib beriladi. Muallif kognitiv lingvistikani antropotsentrik paradigma yaratgan fanlararo yoʻnalishlardan biri sifatida talqin qiladi hamda til inson bilishining ajralmas qismi ekanligini asoslaydi. Maqolada R. Langakerning grammatikaning ramziy tabiati haqidagi qarashlari va J. Lakoff hamda M. Jonsonning kontseptual metafora nazariyasi tahlil qilinadi. Xulosa qilinishicha, aynan kognitiv yoʻnalish til birliklari zamiridagi kontseptual tuzilmalar va ularning milliy-madaniy oʻziga xosligini tadqiq etish uchun nazariy asos boʻlib xizmat qiladi.