AHOLI DAROMADLARI HUDUDIY TABAQALANISHI VA “OʻZBEKISTON — 2030” STRATEGIYASI: STATISTIK-EKONOMETRIK TAHLIL - Mo’ydinov, Muhammadxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu tezisda Oʻzbekiston Respublikasining 14 maʼmuriy-hududiy birligi boʻyicha 2010–2025-yillarni qamrab oluvchi aholi daromadlari hududiy tabaqalanishi statistik va ekonometrik usullar yordamida tahlil qilinadi hamda olingan natijalar “Oʻzbekiston — 2030” strategiyasining barqaror va inklyuziv iqtisodiy oʻsishga oid ustuvor yoʻnalishlari bilan bogʻliq holda talqin etiladi. Variatsiya koeffitsienti va Theil(L) indeksi asosidagi hisob-kitoblar hududlararo tabaqalanishning 2018–2025-yillarda sezilarli kuchayganini (mos ravishda 32,6%dan 44,9%gacha va 0,046dan 0,080gacha) koʻrsatdi. Fixed Effects panel regressiya modeli investitsiya elastikligining 0,677ga tengligini (R²=0,934) aniqladi, k-means va Ward klasterlash usullari esa Toshkent shahrini alohida “poytaxt-anomaliya” klasteri sifatida ajratdi. Tadqiqot “Oʻzbekiston — 2030” strategiyasining muvozanatli hududiy rivojlanish maqsadlariga erishishga qaratilgan amaliy tavsiyalar bilan yakunlanadi.