RAQAMLI AVLOD DUNYOQARASHINING SHAKLLANISHIDA INTERNET MADANIYATINING IJTIMOIY-FALSAFIY O‘RNI - Sariboyeva, Shaxnoza (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada raqamli avlod dunyoqarashining shakllanishida internet madaniyatining ijtimoiy-falsafiy, kommunikativ va aksiologik o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda internet madaniyati shunchaki texnik aloqa muhiti emas, balki axborotni qabul qilish, talqin etish, baholash, muhokama qilish va ijtimoiy me’yorlarga mos ravishda almashish jarayonlarini belgilovchi murakkab madaniy tizim sifatida qaraladi. Maqolada raqamli avlodning dunyoqarashi ijtimoiy tarmoqlar, platformaviy kommunikatsiya, media savodxonlik, algoritmik tanlov, virtual identifikatsiya va axloqiy mas’uliyat kategoriyalari bilan uzviy bog‘liqligi asoslanadi. Natijalar internet madaniyatini rivojlantirish yoshlarning tanqidiy tafakkuri, axborot immuniteti va ijtimoiy faolligini barqarorlashtirishda muhim omil ekanini ko‘rsatadi.