NEMIS TILIDAGI KONYUNKTIV MAYLINING DISKURSIV-PRAGMATIK XUSUSIYATLARI VA O‘ZBEK TILIDAGI FUNKSIONAL MUQOBILLARI - Fayzullayeva, Zebuniso (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tezisda nemis tilidagi konyunktiv maylining diskursiv-pragmatik xususiyatlari, uning nutqiy aktlar tizimidagi o‘rni hamda o‘zbek tilida berilish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Konyunktiv mayli nafaqat fe’lning grammatik shakli, balki so‘zlovchining voqelikka bo‘lgan subyektiv-modal munosabatini, axborot manbasiga nisbatan masofalanishini, nutqiy etiket va kommunikativ strategiyalarni ifodalovchi muhim lisoniy vosita sifatida namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda konyunktiv I va konyunktiv II shakllarining evidensiallik, pragmatik yumshatish, xushmuomalalik, matn yaxlitligi va estetik ta’sir yaratishdagi vazifalari yoritiladi.