O’ZBEK VA INGLIZ ADABIYOTIDA FANTASTIKANING GENEZISI HAMDA EVOLYUTSION RIVOJLANISHI: QIYOSIY-TIPOLOGIK TAHLIL - Tursunova, Mohira (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqola o’zbek va ingliz adabiyotida fantastik janrning paydo bo’lishi, rivojlanishi va evolyutsion bosqichlarini qiyosiy-tipologik metod yordamida tahlil qiladi. Ingliz adabiy an’anasi Mary Shelley, H.G.Uels, Jules Verne, Artur C. Clark, Isak Asimov va J.R.R. Tolkien singari vakillar orqali; o’zbek adabiyotida esa Said Ahmad, Tog’ay Murod, Abdulla Qahhor, Hamid Sulaymon va zamonaviy o’zbek fantastika yozuvchilarining ijodiy merosi o’rganiladi. Tadqiqot shuni ko’rsatadiki, fantastika universal insoniy hodisa bo’lib, har bir millat adabiyotida o’zining milliy-madaniy kontekstida shakllanadi.