OʻZBEKISTONDA OʻSIMLIKLAR XILMA-XILLIGINI SAQLASH VA TABIIY ZAXIRALARINI OʻRGANISH BOʻYICHA ILMIY YONDASHUVLAR - Djurayeva, Mahbubaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston hududida oʻsimliklar xilma-xilligini saqlashning ilmiy asoslari hamda tabiiy zaxiralarga ta’sir etuvchi ekologik va antropogen omillar tahlil qilingan. Respublikada mavjud flora boyligi, endem va noyob oʻsimlik turlarining tarqalishi, populyatsiya holati va ularning kamayishiga olib kelayotgan asosiy omillar yoritilgan. Tadqiqot davomida turli xildagi ilmiy yondashuvlarning samaradorligi baholandi hamda zamonaviy ilmiy usullar va xulosalar ishlab chiqildi. Shuningdek, tabiiy zaxiralarni barqaror boshqarish, biologik resurslardan oqilona foydalanish va muhofaza tizimini takomillashtirish boʻyicha amaliy tavsiyalar berildi.