MURAKKAB GETEROTUZILMA KVANT O‘RTASIDAGI ELEKTRONNING ENERGETIK XARAKTERISTIKALARI - Odilxonov, Anasxon; Tohirjonov, Mahmudjon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada murakkab geterotuzilmalar asosida hosil bo‘lgan kvant o‘ralarda elektronning energetik xarakteristikalari nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Elektron harakatining fazoviy cheklanishi natijasida energiya spektrining diskret sathlarga ajralishi Shredinger tenglamasi asosida ko‘rib chiqiladi. Kvant o‘ra kengligi, potensial to‘siq balandligi va effektiv massaning energetik holatlarga ta’siri aniqlanadi. Olingan natijalar kvant cheklanish effekti va tunnel hodisasining fizik mohiyatini tushuntirib beradi.