O‘ZBEK VA INGLIZ HUQUQIY MATNLARIDA SEMANTIK MUVOFIQLIK: QIYOSIY TAHLIL - Isanova , Feruza (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tezisda o‘zbek va ingliz huquqiy matnlarida semantik muvofiqlik masalalari qiyosiy tahlil asosida o‘rganilgan. Tadqiqotda huquqiy terminlar, normativ iboralar hamda huquqiy konseptlarning ikki til tizimidagi ifodalanish xususiyatlari tahlil qilinib, ularning ekvivalentlik darajalari aniqlangan. Huquqiy tarjimada yuzaga keladigan semantik nomutanosibliklarning asosiy sabablari ochib berilgan hamda funksional-semantik yondashuvning afzalliklari asoslangan. Tadqiqot natijasida semantik muvofiqlikning to‘liq, qisman va nomuvofiq darajalari tasniflangan, huquqiy matnlarni tarjima qilishda konseptual va funksional ekvivalentlikni uyg‘unlashtirish zarurligi isbotlangan. Olingan natijalar huquqiy tarjima amaliyotini takomillashtirish, tarjimonlar tayyorlash hamda qiyosiy huquqiy tilshunoslik tadqiqotlarini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.