DARI TILIDAGI GAZETA MATNLARIDA SIYOSIY EVFEMIZMLARNING FUNKTSIONAL JIHATLARI - Begmatova , Dilorom (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Bugungi globallashuv sharoitida siyosiy mavzulardagi keskin yoki haqoratli tuyuladigan so‘zlarni nisbatan yumshoqroq so‘zlar bilan almashtirishga ehtiyoj ortmoqda. Bunday yondashuv, avvalo, OAVda keng miqyosda qo‘llaniladi: muhim siyosiy, ijtimoiy voqealar va ma‘lumotlar neytral va “g‘iloflangan” tarzda yoritiladi. Qolaversa, har qanday jamiyatda fuqarolar yangiliklardan xabardor bo‘lish istagida eng ko‘p OAVga murojaat qiladi. Maqolada dariy tili gazeta matnlarida siyosiy evfemizmlar, politkorrekt so‘zlardan foydalanish zarurati va mavzu guruhlari tahlil qilinadi.