DOSTONLARDA TUSH MOTIVINING O‘RNI - Mavjudboyeva, Mardona (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqola o‘zbek xalq og‘aki ijodi, xususan, qahramonlik va ishqiy-romantik dostonlarda tush motivining tutgan o‘rnini fundamental tahlil qilishga bag‘ishlanadi. Maqolada tushning shunchaki syujet elementi emas, balki asar kompozitsiyasini harakatlantiruvchi, qahramon psixologiyasini ochib beruvchi va kelajakdagi voqealar zanjirini bashorat qiluvchi muhim poetik vosita ekanligi isbotlangan. Tadqiqot davomida “Alpomish”, “Go‘ro‘g‘li” turkumlari hamda “Kuntug‘mish” kabi dostonlardagi tush ko‘rish sahnalari mifologik, diniy va ijtimoiy jihatdan tasniflangan. Natijada tush motivining epik vaqtdan real vaqtga o‘tish usuli sifatidagi funksional xususiyatlari aniqlangan.