TALABALAR EKOLOGIK EKSKURSIYALAR ORQALI AMALIY BILIMLARNI MUSTAHKAMLASH METODIKASI - Kamolov , Baxtiyor (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu tezis zamonaviy ta’lim jarayonida ekologik ekskursiyalarning talabalarning amaliy bilimlarini rivojlantirishdagi pedagogik ahamiyatini ilmiy jihatdan tahlil qiladi. Tadqiqot davomida ekologik ekskursiyalar nafaqat nazariy bilimlarni mustahkamlash, balki talabalarning tabiatni kuzatish, tahlil qilish va ekologik ongini shakllantirish qobiliyatini rivojlantirishga xizmat qilishi aniqlangan. Tezisda ekologik ekskursiyalarni tashkil etishning metodik usullari, amaliy mashg‘ulotlarda qo‘llash strategiyalari va talabalar faoliyatini baholashning samarali mexanizmlari ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, chet el olimlari tomonidan olib borilgan tadqiqotlar natijalari bilan solishtiriladi va mahalliy ta’lim tizimiga moslashtirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan. Tadqiqotning nazariy va amaliy ahamiyati ekologik ongni rivojlantirish, talabalarda amaliy ko‘nikmalarni shakllantirish va ta’lim jarayonini innovatsion metodlar bilan boyitishda namuna bo‘la oladi.