SHARQ UYG‘ONISH DAVRI TA’LIM MUASSASALARIDA USTOZ–SHOGIRD INSTITUTINING TASHKILIY MODELLARI - Raxmanova , Nigora (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur tezis Sharq uyg‘onish davridagi ta’lim muassasalarida ustoz–shogird institutining tashkiliy va funksional modellari tahliliga bag‘ishlangan. Tezisda ushbu davrdagi ta’lim jarayonining tarkibiy va metodologik jihatlari, ustozlik an’anasi orqali bilim va ma’naviy qadriyatlarning avloddan-avlodga o‘tish mexanizmi, hamda mazkur institutning ijtimoiy va madaniy rivojlanishdagi o‘rni ilmiy asosda ko‘rib chiqilgan. Shu bilan birga, tezisda ta’lim muassasalarida ustoz–shogird munosabatlarining strukturasi, metodika va tashkiliy jihatlari tahlil qilingan hamda ularning zamonaviy ta’lim amaliyotidagi ilmiy ahamiyati ochib berilgan. Tezis natijalari asosida ta’lim sohasida ustoz–shogird institutini rivojlantirish va innovatsion pedagogik yondashuvlarni amalda qo‘llash imkoniyatlari ta’kidlangan.