YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR:O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI VA SUN’IY INTELLEKT SOHASIDAGI INNOVATSIYALAR MISOLIDA - Jo’rayeva, Madinaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada yangi davr ilm-fanining inson manfaatlariga yo‘naltirilgan innovatsion mohiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot O‘zbekiston Respublikasida sun’iy intellekt texnologiyalarini joriy etish tajribasi asosida olib borilib, ularning sog‘liqni saqlash, ta’lim, davlat boshqaruvi, bank-moliya, sanoat va qishloq xo‘jaligi sohalaridagi amaliy qo‘llanilishi yoritib beriladi. Maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining iqtisodiyot tarmoqlarini raqamlashtirish, boshqaruv qarorlarini ilmiy asosda qabul qilish va ijtimoiy xizmatlar samaradorligini oshirishdagi roli faktlar va statistik ma’lumotlar asosida asoslab beriladi. Shuningdek, 2030-yilgacha mo‘ljallangan milliy strategiyalar, rejalashtirilayotgan ilmiy laboratoriyalar, kadrlar tayyorlash dasturlari va investitsiya tashabbuslari tahlil qilinib, sun’iy intellektning O‘zbekistonning barqaror rivojlanishidagi strategik ahamiyati xulosalanadi.