KORXONALARNING BOSHQARUV TIZIMI SAMARADORLIGINI BAHOLASH USULLARI - Yusupov , Nurillo (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada korxonalarning boshqaruv tizimi samaradorligini baholashda qo‘llaniladigan zamonaviy yondashuvlar va metodlar tahlil qilinadi. Korxonaning strategik maqsadlari, resurslardan foydalanish darajasi, boshqaruv jarayonlarining moslashuvchanligi hamda qaror qabul qilish jarayonlarining sifatini o‘lchashga qaratilgan baholash mezonlari yoritiladi. Shuningdek, Balanced Scorecard (Muvozanatli ko‘rsatkichlar tizimi), KPI (asosiy samaradorlik ko‘rsatkichlari), benchmarking, iqtisodiy-moliyaviy tahlil, funksional baholash va kompleks integral baholash kabi usullar mazmunan ochib beriladi. Tadqiqotda ushbu usullarning afzalliklari, kamchiliklari hamda korxonalar amaliyotiga tatbiq etish imkoniyatlari koʻrsatib o‘tiladi. Maqola boshqaruv samaradorligini oshirish, raqobatbardoshlikni kuchaytirish va korxonaning barqaror rivojlanishini taʼminlashda baholash tizimlarining tutgan o‘rni va ahamiyatini ilmiy asosda yoritadi.