REFLEKTIV AMALIYOT- O‘QITUVCHILARNING KASBIY SHAXSIYATINI RIVOJLANTIRISH USULI SIFATIDA - Jonibekova, Mehriniso (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu maqola o’qituvchilarning kasbiy rivojlanishi va shaxsiy qiyofasining shakllanishida refleksiv amaliyotning muhim o’rnini o’rganadi. Dewey va Shonning o’rnatilgan nazariyalariga tayangan holda, maqolada o’qitish texnik protseduralarga qisqartirib bo’lmaydigan, balki fikrli, refleksiv amaliyot sifatida tushunilishi kerak degan fikr ilgari suriladi. Maqolada tizimli refleksiya ta’limchilarga o’z sub’ektivligini ongli ravishda boshqarish, shaxsga singib ketgan bilimlarni ifodalash va o’z ko’nikma va kasbiy nuqtai-nazarini o’zgartirish imkonini qanday berishi o’rganiladi. Bunda eksperimental ta’lim amaliyot dasturlarida rivojlanishning asosiy maydoni sifatida ta’kidlanadi, bunda refleksiya nazariya va amaliyotni bog’lab, amaliyotchi o’qituvchilarga o’z harakatlarini tahlil qilish va ataylab qurilgan kasbiy qiyofani shakllantirishga yordam beradi.