JON TOLKIN IJODIDA GERMAN VA SKANDINAV EPOSI KUCHI VA TA’SIRI - Muzaffarov, Javlon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Mazkur ish Jon Ronald Reyuel Tolkin ijodida german va skandinav (norse) epos-mifologik merosining kuchi hamda badiiy-ta’sir mexanizmlarini yoritishga bag‘ishlanadi. Tadqiqotda “Hobbit”, “Uzuklar hukmdori” va “Silmarillion” kabi asarlarda qadimgi german-skandinav epik tafakkuriga xos syujet modellari, qahramonlik arxetiplari, “shimoliy jasorat” (Northern courage) konsepsiyasi, qismat va sinov motivlari hamda epik uslub belgilari (monumentallik, genealogik tarixiylik, afsonaviy xotira)ning qayta talqini tahlil qilinadi. Tolkienning filologik tayyorgarligi va “Beovulf” hamda “Edda” matnlariga ilmiy munosabati uning mifopoetik dunyoqurilishi uchun metodologik asos bo‘lgani ko‘rsatiladi. Natijada Tolkin epik an’anani bevosita ko‘chirish emas, balki uni zamonaviy roman-poetika doirasida rekonstruksiya qilish, ichki badiiy mantiq va til qatlamlari orqali yangilash yo‘li bilan transmilliy mifologik makon yaratgani xulosalanadi.