TIJORAT BANKLARIDA BUXGALTERIYA HISOBINING HISOBVARAQLAR REJASIGA MUVOFIQ TAHLILIY AVTOMATLASHTIRILGAN NAZORAT MEXANIZMINI YARATISH - Raxmanov , Ulugbek (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2025)
Ushbu tezisda O‘zbekiston Respublikasidagi tijorat banklarida buxgalteriya hisobining hisobvaraqlar rejasiga muvofiq (C|MM|SS kodlashuvi asosida) debit va kredit operatsiyalarining korrespondensiyasini avtomatlashtirilgan tahlil qilish mexanizmlarini ishlab chiqishning ilmiy-amaliy asoslari bayon etilgan. Tadqiqotda operatsiya kombinatsiyalarining matematik model asosida takrorlanish dinamikasini tahlil qilish orqali xatolik va noqonuniy operatsiyalarning aniqlanishi hamda ularni avtomatik ravishda monitoring qilish mexanizmlari taklif etilgan. Mazkur mexanizm banklarning buxgalteriya hisobotlari ishonchliligini oshirish, ichki audit samaradorligini ta’minlash hamda inson omilini minimallashtirish imkonini beradi.