(untitled) (ИССЛЕДОВАНИЯ ПО ПРИОРИТЕТНЫМ НАПРАВЛЕНИЯМ СТРАТЕГИИ РАЗВИТИЯ УЗБЕКИСТАНА, 2025)
Ushbu maqola metallurgiya sanoati ishchilari xavfsizligini ta’minlash va ish joyida yuz beradigan jarohatlar sonini kamaytirishga qaratilgan. Maqolada yuqori haroratli sanoat sharoitida faoliyat yurituvchi ishchilarni himoyalash maqsadida ishlab chiqiladigan maxsus kiyimlar va ular uchun qo‘llaniladigan materiallarga qo‘yiladigan asosiy talablar yoritib berilgan. Xususan, issiqlikka chidamlilik, olovbardoshlik, mexanik mustahkamlik, reflektivlik, yengillik va gigroskopiklik kabi muhim omillar chuqur tahlil qilinadi. Metallurgiya sohasi ishchilari yuqori harorat, suyuq metall tomchilari, uchqunlar va infraqizil nurlanish kabi xavfli omillar ta’sirida ishlaydi. Shu bois, maqolada ushbu xavflarga qarshi samarali himoya ta’minlaydigan maxsus kiyimlar ishlab chiqarish bo‘yicha tavsiyalar keltirilgan.